Hvor Kan Man Se Solformørkelsen Den 20. Maj

Hvor Kan Man Se Solformørkelsen Den 20. Maj
Hvor Kan Man Se Solformørkelsen Den 20. Maj

Video: Hvor Kan Man Se Solformørkelsen Den 20. Maj

Video: Hvor Kan Man Se Solformørkelsen Den 20. Maj
Video: DIY Room Decor! 10 DIY Room Decorating Ideas for Teenagers (DIY Wall Decor, Pillows, etc.) 2024, April
Anonim

En solformørkelse er et astronomisk fænomen, hvor Jorden, Månen og Solen står i en linje. Månens diameter er næsten 400 gange mindre end solens. Men det er placeret omtrent samme tid tættere på Jorden. Derfor, visuelt på himmelkuglen, falder Månens og Solens diametre næsten sammen. Og hvis Jordens satellit delvis eller fuldstændigt tilslører stjernen, opstår der en formørkelse.

Hvor kan man se solformørkelsen den 20. maj
Hvor kan man se solformørkelsen den 20. maj

Månens skygge på jordens overflade er ca. 200 km i diameter. Derfor observeres en formørkelse kun i en smal strimmel i retning af dens bevægelse. Da månens bane er en ellipse, kan dens diameter visuelt være større end, lig med eller mindre end solens. I det første tilfælde ser en observatør i måneskyggeområdet en total solformørkelse. Dette er et interessant fænomen, hvor himlen bliver mørkere og stjernerne bliver synlige. Der er også en solkorona, som normalt ikke er synlig. I det andet tilfælde sker det samme, men kun et øjeblik. I den tredje forekommer en ringformørkelse. En skinnende solstrimmel ses omkring den mørke måneskive. Fænomenets varighed er op til 12 minutter.

Måneskyggen bevæger sig langs jordens overflade med en hastighed på 1 km / sek. Den maksimalt mulige samlede formørkelsestid er 7,5 minutter. Men kvotienten, hvor måneskiven ikke passerer nøjagtigt i Solens centrum og kun skjuler den delvis, kan vare op til 2 timer.

En solformørkelse er på ingen måde et sjældent fænomen. Den første i 2012 forventes den 20. maj. Det vil være ringformet. Det starter i det sydlige Kina, så fra 06.19 til 09.02, vil det blive observeret i Japan. Desuden nogle steder, især på øen Hakkaido, fra 07.32. lokal tid vil en total solformørkelse blive observeret i 5 minutter. Yderligere vil måneskyggen passere gennem den sydlige del af Kamchatka og Stillehavet. Formørkelsen slutter i USA.

Den kommer ind i Stillehavskysten i Rusland den 21. maj kl. 10.31 lokal tid. Den maksimale fase vil være på Demin-øerne. En delvis formørkelse vil blive observeret i Fjernøsten og Sibirien, fra Vladivostok til Arkhangelsk. Det varer ca. 3 timer. Den sydvestlige grænse løber langs Chelyabinsk - Perm - Syktyvkar - Arkhangelsk linjen. Det slutter kl. 13.31 lokal tid i Beringstrædet.

På Kinas område kan formørkelsen observeres i byerne Gangzhou, Henzhen, Fuzhou, Hong Kong, Taipei. I Japan - i Tokyo, Yokohama, Osaka, Nagoya, Kyoto, Shizuoka, Kagoshima. I USA - i det nordvestlige Texas, især i Albuquerque. Ekstreme observationspunkter - Arktis, Indonesien, Mexico.

Anbefalede: