Hvem Er Zachariash Og Katezhina

Hvem Er Zachariash Og Katezhina
Hvem Er Zachariash Og Katezhina

Video: Hvem Er Zachariash Og Katezhina

Video: Hvem Er Zachariash Og Katezhina
Video: Дом 2. Бывшие: Сергей Захарьяш, Анна Брянская 2024, April
Anonim

Zachariash og Kateřina er ret almindelige navne i Bøhmen, men når de nævnes sammen i dette land, betyder de oftest et familiepar, der boede i det 16. århundrede i Syd Moravien. De er direkte relateret til Telč-slottet, som har været med på UNESCO-listen over kulturarvssteder siden 1992.

Hvem er Zachariash og Katezhina
Hvem er Zachariash og Katezhina

Komplekset i Telč blev vinderen af den nationale konkurrence "Det mest eventyrlige slot i Tjekkiet". Udover sin egen pragtfulde renæssancearkitektur er slottet berømt for sine forskellige samlinger af værker fra den æra, som det ofte kaldes "Renaissance Box". Det var Zachariash, en adelsmand fra den ædle Vitkovtsy-familie, der arvede den fra sin far, Adam I. Dette skete i 1550, og tre år senere blev Zachariash gift med Kateřina Wallenstein, som lagde grundlaget for mange samlinger og gav slottet sit nuværende arkitektoniske udseende.. Denne begivenhed blev afspejlet i slottsarkitekturen - på facader, portaler, i interiøret var der mange våbenskjolde for de nygifte samt deres portrætter og skulpturer.

Indtil 1550 havde dette kompleks et rent militært formål - det blev rejst som en defensiv fæstning ved krydset af handelsruter. Den gamle fæstning såvel som den omkringliggende bosættelse var præget af de gotiske arkitektoniske træk, der var fremherskende i Moravia på det tidspunkt. Den nye ejer, der havde besøgt Italien med en gruppe tjekkiske adelsmænd, vendte derfra tilbage under indtryk af de nye tendenser i begyndelsen af renæssancen. I denne storslåede stil begyndte Zachariash at genopbygge slottet. Han blev ikke begrænset af sine midler, og efter hans ægteskab modtog han også sølvminer fra Katerinas medgift til hans rådighed. Dette gjorde det muligt for den nye ejer at udføre eventuelle besynderheder - for eksempel betalte han for genopbygningen af facaderne mod slottet i nærliggende bygninger for at forbedre udsigten fra vinduerne i hans bolig.

Komplekset fik sin endelige form i 1580 efter opførelsen af begravelseskapellet All Saints, som nu huser sarkofagen Zachariash og Katerina. Alle efterfølgende ejere af komplekset, til hvem han kun gik gennem arv, udførte kun mindre kosmetiske reparationer. I dag er Telč Slot et museum og turistattraktion i Tjekkiet. De laver også film om historiske temaer, og i renæssancens have på stedet for det tidligere felt til ridderturneringer afholdes der udstillinger af rovfugle.

Anbefalede: